Izvadite iz fioka i kutijica omiljene minđuše, ogrlicu, prsten i vratite im stari sjaj! Zlato očistite vodom i neutralnim sapunom, a udubljenja na nakitu četkicom za zube. Srebrni nakit će zasijati kada ga očistite mešavinom soka od limuna (kašičica), sode bikarbone (kašičica) i malo vode.

Filigranski srebrni nakit očistite mešavinom alkohola i bebi-pudera. Mekom četkicom za zube utrljajte smesu u sva udubljenja, a zatim izglancajte nakit čistom, suvom krpom.

Ukrase ili drago kamenje na srebru očistite pepelom od drveta. Delove srebrnog nakita koji oksidiraju u dodiru sa kožom, isperite vodom u koju ste dodali nekoliko kapi amonijaka. Kada se osuše, premažite ih bezbojnim lakom za nokte. Srebrni nakit čuvajte u plastičnoj kutijici, da ne potamni.

Biseri tamne ako ih ne nosite, a ako su požuteli, potopite ih dva minuta u vinsko sirće, pa u mlaku vodu i ostavite da se osuše. Bakarni nakit očistite sredstvom za pranje posuđa, a mrlje uklonite vaticom natopljenom mešavinom sirćeta i soli.

Žad i ćilibar najbolje se čiste benzinom i alkoholom, posle čega nakit možete da premažete sa malo maslinovog ulja i istrljate jelenskom kožicom.

(Novosti.rs)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner